Kenet Çatı

Antalya kenet çatı

Antalya kenet çatı Kenet Çatı Kaplama Sistemi, en güvenli ve uzun ömürlü bir çatı kaplama sistemidir. Bununla birlikte projede kullanılacak olan metal seçimi ve doğru uygulama yöntemi de bir o kadar önemlidir.
Dolayısıyla metal kenet çatı kaplaması tek başına bir şey ifade etmemektedir. Birbirini tamamlayan etkenler vardır.Kenet çatı alternatiflerine oranla sahip olduğu çağdaş ve estetik görünüm, pratik uygulama ve fiyat avantajları gibi özelliklerinden dolayı kenet çatı sistemleri çoğu insan tarafından güvenle tercih edilmektedir. Metal kenet çatı sistemleri günümüzde yapı sektörünün vazgeçilmez alternatiflerinden biridir.Günümüz teknolojik olanakları, doğanın bize sunmuş olduğu birçok malzemeyi daha işlevsel kullanma fırsatı vermektedir. Özellikle yapı tasarımlarında metalin kullanımı her geçen gün artmakta ve modern teknoloji ürünleri geleneksel sistemlerin yerini almaktadır.
Günümüzde Kenet Çatı Sistemleri son yıllarda tanınmaya ve kullanılmaya başlamıştır. Fakat Metal kenet metal çatı sistemleri tarihte en sağlam ve ilk yapılan çatı sistemlerindendir. Örnek verecek olursak AYASOFYA nın çatısı kenet kaplamadır 600 yıldır da hiç aktığı görülmemiştir. Mimar Sinan ın bir çok eseri kenet kaplama sistemdir. Cami kubbelerinin tamir ve değişimi imkansıza yakın olduğu için kurşun kenet kaplama olarak yapılmaktadır.

Sağlamlığı ve çok şık görünümü sayesinde binalarda  fabrikalarda müstakil villalarda Metal Kenet Çatı Sistemleri tercih sebebi olmaktadır. Kenet çatı sistemleri ve kenet çatı detayları'ndan kısaca bahsetmek gerekirse

Metal Kenet Çatı Nedir?

Metaller (titanyum çinko, renkli alüminyum, renkli çelik, bakır, paslanmaz çelik) çatı kenet makinesi ile rulodan formlandırılarak yerinde tavsiye edilen uzunlukta imal edilir.
Paslanmaz Çelik Gizli klipsler ile çatı alt yapısına tutturulur. Kenarları çatı kenet robotu veya çatı kenet takımları ile kenetlenerek montajı yapılır.

Metal Kenette Doğru Bilinen Yanlışlar?

Her metalin kendine göre ayrı bir özelliği olup, metal kenet kaplama sisteminde, arzu edilen kusursuz sonuçlar alınmayabilir. Bu yüzden kullanılacak olan metalin markası, teknik değeri, alaşımı, boya katmanları, kalitesi, esnekliği, ortalama ömrü ve en önemlisi üreticinin sağlamış olduğu resmi garanti koşulları ayrı önem taşımaktadır.
Seçilecek metalin kalitesi ile metal kenet kaplama sisteminin birbirini tamamladığı unutulmamalıdır.      
Daha fazla ve detaylı bilgi için “metal kenet çatı departmanımız” ile irtibata geçebilirsiniz

Kesinlikle paslanmaz çelik malzemeden üretilmiş, markası belli olan ve uluslararası normlara sahip gizli klipsler kullanılmalıdır. 
Aksi halde hangi malzemeden, nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan klipsler, ilerleyen zamanlarda kenet çatılarda ciddi boyutlarda zarara neden olacaktır.
Daha fazla ve detaylı bilgi için “metal kenet çatı departmanımız” ile irtibata geçebilirsiniz

Yetkili Uygulama Seçimi Örnek; her boyalı sac kenet yapan uygulayıcının, çinko kenet uygulamasını da yapabileceği düşünülmemelidir. Her metal kenedin uygulama teknikleri ve altyapı sistemi farklıdır. Bu yüzden konusunda uzman, eğitimli, tecrübeli uygulayıcılarla çalışılması önemlidir.

Daha fazla ve detaylı bilgi için “metal kenet çatı departmanımız” ile irtibata geçebilirsiniz

Doğru Makine ve Elaletleri Seçimi Uygulayıcının kullanacağı makine ve el aletlerinin kalitesi hem metal kenedin olması gereken standart ölçülerde üretilmesini hem de uzun ömürlü, sorunsuz, yüksek kalitede yapılmış metal kenet çatıları ortaya çıkaracaktır.

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de konusunda tek olan Schlebach marka çatı kenet makineleri ile yapılan metal kenet üretimleri mükemmel sonuçlar vermektedir.
Daha fazla ve detaylı bilgi için metal kenet çatı departmanımız” ile irtibata geçebilirsiniz

Metal Kenet çatı ve cephe sistemleri son teknolojinin de yardımı ile çatı ve cephe çözümleri için tasarımcılara ve uygulayıcılara büyük kolaylıklar ve esneklikler sunmaktadır.

Metal Kenet Sistem Malzeme Alternatifleri

Bakır kenet -Boyalı alüminyum kenet -Boyalı galvaniz sac kenet -Zink Kenet sistem; bakır, alüminyum ve zink malzemelerinde boyalı galvaniz saca göre çok daha iyi verim sağlamaktadır. Sistemin finish aksesuar detayları da kenetlenldiğinden boyalı sac aksesuarların birbirlerine kenetlediği noktalarda diğer malzemeler gibi daha verimli olmamaktadır. Diğer malzemeler galvanize göre daha yumuşak olduğunldan aksesuar ek yerlerindeki kenet çok iyi olmaktadır. ( Özellikle baca dibi, pencere kenarları, vadi dereler gibi çatıda çok kritik noktalarda alüminyum , zink ve bakır çok iyi çözüm sunmaktadır.)

Malzeme Özellikleri

 Fe E220 G kalitesinde, minimum 100gr/m2 galvanizli, sıcak daldırma çinko kaplama, Alt kat 5 mikron epoksi boyalı,üst kat 20 mikron polyester boyalı (coil-coating sistemi ile boyalı )500 mm eninde boyalı saçtan üretilen 25 mm yükseklikte çift hadveli,420 mm olan, KST-25/420 form boyalı galvanizli sac kenet/m² sıcak daldırma galvanize sokulan sacın üzerinde fosfat tabakası mevcuttur. Bu tabakanın üzerinde iki kat koruyucu kaplı 25 mikron kalınlığındla polyester boya ve koruyucu polietilen film kaplıdır. Parlaklık (60 derece): %30 Ral 9002, %40 diğer Ral renkleri. %5’lik Sodyum klorür(NaCl) solüsyonuna tabi tutulan sacın tuza dayanıklılığı ASTM B117 standartına göre testi geçmiştir.

Galvaniz Boyalı Sac Kenet Kaplama

Metal Kenet çatı ve cephe sistemleri son teknolojinin de yardımı ile çatı ve cephe çözümleri için tasarımcılara ve uygulayıcılara büyük kolaylıklar ve esneklikler sunmaktadır.

Neden Metal Kenet Sistem

Sistem taşıyıcı konstrüksiyona kenet sistemi taşıyacak, ısıl genleşmeyi önleyecek klips bağlantı elemanları ile olacağından kaplama malzemesi üzerinde vida deliği oluşmaz.

-Metal delinmeden monte edildiğinden su sızdırma riski olmamaktadır.

-Sistem de çatı metal levhalarının birbirine kenetlenmesi dışında diğer tüm aksesuarlar(saçak ucu, dere birleşimi, mahya, alın vb.) birleşimde kenet sistem olmakta adeta çatıyı bohçalamaktadır.

-İstenilen boyda üretilmektedir. Yekpare ( dereden mahyaya kadar tekboy) eksiz kaplama yapılmaktadır. Bu sayede işçilik ve zaman açısından tasarrufludur.

-Sistemin her tarafının kenet ve yekpare boy üretilip montajının yapılıyor alması nedeni ile çok iyi su sızdırmazlığı sağladığından düşük eğimli çatılarda da çok iyi netice vermekte, diğer düşük eğimli çatı sistemlerine göre çok daha ekonomiktir.

-Konut gibi mimari tasarım çeşitliliği gösteren yapılarda özel üretim özel ve aksesuar çözümleri ile pratik uygulama imkanı sağlar.

-Eğrisel çatı hatlarında sağladığı uygulama kolaylığı yapılabilmesi imkansız görülen çatıları bile olanaklı kılar. -Hafif olması nedeni ile çatı ve ana taşıyıcı sistemde kullanılan çelik, betonarme ve ahşaptan tasarruf sağlar.

-Tek kat ve yerinde uygulamalı sandviç sistem sayesinde kusursuz ses, ısı ve su izolasyonu sağlar.

-Çatı ve cephelerde mimari tasarımların çeşitlenmesine yardımcı olarak yapılara estetik çözümler sunar.

Malzeme Özellikleri

Fe E220 G kalitesinde, minimum 100gr/m2 galvanizli, sıcak daldırma çinko kaplama, Alt kat 5 mikron epoksi boyalı,üst kat 20 mikron polyester boyalı (coil-coating sistemi ile boyalı )500 mm eninde boyalı saçtan üretilen 25 mm yükseklikte çift hadveli,420 mm olan, KST-25/420 form boyalı galvanizli sac kenet/m² sıcak daldırma galvanize sokulan sacın üzerinde fosfat tabakası mevcuttur. Bu tabakanın üzerinde iki kat koruyucu kaplı 25 mikron kalınlığındla polyester boya ve koruyucu polietilen film kaplıdır. Parlaklık (60 derece): %30 Ral 9002, %40 diğer Ral renkleri. %5’lik Sodyum klorür(NaCl) solüsyonuna tabi tutulan sacın tuza dayanıklılığı ASTM B117 standartına göre testi geçmiştir.Ülkemizde en çok kullanılan ısı yalıtım malzemeleri Taşyünü , Ekspande polistren (EPS), Extrude polistren (XPS) dir.Bu üç malzeme de ısı yalıtımında kullanılsa da birçok yönden farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar ; Paylaş

Isı İletim Katsayısı (λ) Eps

Isı iletkenliği yoğunluğuyla ters orantılı olarak değişim gösterir , yoğunluk arttıkça ısı iletkenliği azalır yoğunluk 15-45 kg/m3 olması halinde λ değeri 0,033-0,040 w/m.k arasında değişir XPS-Isı iletkenliği kullanılan şişirici gaza göre değişmektedir.En düşük ısı iletkenliği ozon tabakasına zarar veren CFC’lerle sağlanmaktadır.Ozona daha az zarar veren HCFC’lere geçildikçe , ısı iletkenliği artmakta ve sera etkisi görülmektedir.HCFC’lerin kullanımı yasaklanmıştır.Bunların yerine HFC’ler veya CO2 kullanılması gerekmektedir.Bu gazlar kullanıldığında ısı iletkenliği gene artmaktadır.XPS’in λ değeri 0,030-0,045 w/m.k arasında değişmektedir. TAŞYÜNÜ- λ değeri 0,035-0,040 w/m.k arasında değişmektedir.EPS için yoğunluk belirtilmeli , XPS için hangi gazın kullanılacağı tanımlanmalıdır.

Basınç Dayanım eps 

%10 Deformasyondaki basınç gerilmesi dayanımı 30-500 kPa XPS : %10 Deformasyondaki basınç gerilmesi dayanımı 100-1000 kPa TAŞYÜNÜ : %10 Deformasyondaki basınç gerilmesi dayanımı 0,5-500 Kpa SONUÇ : XPS , TAŞYÜNÜ ve EPS’nin iki katı basınç gerilmesi dayanımına sahiptir

 Su Buhar Difizyon Direnç Faktörü Eps

μ=20-100 aralığındadır XPS : μ=80-200 aralığındadır TAŞYÜNÜ : μ=1 SONUÇ : Bu değerin küçük olması yapı kesitlerinin nefes almasını sağlamakta önem arz etmektedir bu sebeple TAŞYÜNÜ ile yapılan ısı yalıtımları diğer ürünlere göre daha fazla nefes alabilir yapı kesitleri sağlamaktadır.

Su Emme Durumu Eps

 Hacimce %0-%5 XPS : Hacimce %0-%0,5 TAŞYÜNÜ : Hacimce %2,5-%10 TAŞYÜNÜ’nün su emmesi diğerlerine göre çok yüksek olmakta XPS su almamakta EPS ise neredeyse XPS’e yaklaşmaktadır. BOYUT STABİLİTESİ Sıva ve şap altı uygulamalarında kullanılan yalıtım malzemelerinin boyutsal kararlılığı büyük önem taşımaktadır.Özellikle , üretim teknolojisinden kaynaklanan sebeplerden dolayı , EPS yalıtım plakalarının boyutsal kararlılığa ulaşması yaklaşık 6-7 hafta dinlenme süresinin sonunda olmaktadır.Malzeme bu sürenin bir kısmını blok olarak bir kısmını ise levha olarak tamamlamalıdır.Gerek EPS gerekse XPS yalıtım levhaları gözenekli hücre yapısına sahip olmaları sebebi ile ısıl değişimler karşısında boyutsal değişim göstermektedir.Her iki ürünün de lineer uzama katsayıları ve sıcaklık farklarındaki boyutsal değişimleri TAŞYÜNÜ ısı yalıtımı levhalarına oranla çok daha yüksektir. Y

Anıcılık Sınıfı Eps ve Xps

petrol türevi polistren hammaddesi kullanılarak imal edilen yalıtım malzemeleri olup maksimum kullanım sıcaklıkları 75 °C dir.Bu dezavantajları nedeni ile yurt dışında yangın riskinin yüksek olduğu bitişik nizam veya çok katlı binalarda bu ürünler belli sınırlar dahilinde kullanılmaktadır.ülkemizde de 2002 yılı sonunda Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Yangında Korunma Yönetmeliği gereğince söz konusu malzemelerin kullanım alanları sınırlandırılmıştır.bu malzemeler DIN 4102 standardına göre yanıcı malzemeler olup B1 sınıfı malzemelerdir.İmalatları sırasında kullanılan yanma geciktirici maddeler , bu malzemelerin yanıcılık sınıflarını bir miktar iyileştirmekle birlikte yanmaz malzeme durumuna getirmemektedir.TAŞYÜNÜ ise DIN 4102 standardına göre A sınıfı yanmaz malzeme olup 750 °C maksimum kullanım sıcaklığı ile yangına karşı üstün bir performans göstermektedir.Mantolamada EPS veya XPS kullanılsa bile alev yalaması ile yangının diğer hacimlere sıçramasını engellemek ve yangının yayılma hızını azaltmak için , pencere ve kapı kasalarının etrafının TAŞYÜNÜ ile yalıtılması gerektiği unutulmamalıdır.

Ses Yalıtımı

Ses yalıtımında temel prensip , dinamik sertliği düşük (yumuşak) malzemelerin sesin geçişinin engelleneceği yapı kesitine yerleştirilmesi ve hava ile yayılan sesin mekanik (hareket) enerjisinin , yalıtım malzemesi bünyesinde absorbe edilmesidir.EPS ve XPS kapalı gözenekli yapıları sebebi ile ses yalıtımı yapmazlar.TAŞYÜNÜ ise açık gözenekli ve lifli yapısı ile iyi bir ses yalıtımı malzemesidir.Bu nedenle ses yalıtımının önemli olduğu mantolama uygulamalarına en uygun ürün TAŞYÜNÜ yalıtım levhalarıdr.

Kenet Çatı Kenet Kaplamada Uygulama Modelleri

Kenet kaplama uygulamasında 6 farklı uygulama modeli vardır. 

*  Dik-Tek kilit kenet kaplama

*  İçten kilitli kenet kaplama

*  Düz kilitli kenet kaplama

*  Arduvaz kenet kaplama

*  Kaset tip kenet kaplama

*  Genişletilmiş tip kaplama

Dik Kenet Kaplama

Dik kenet kaplama, tek kilit veya çift kilitli bir kenet kaplama sistemdir. Kenet kaplamada dik kenet kaplama, çıtalı kenet kaplama ve arduvaz kenet kaplama olmak üzere üç farklı uygulama modeli vardır. 

Resim
whatsapp
Teklif Al
Telefon
X